Covid-19: Informatie voor onze klanten. Meer lezen.
Zoeken
Verlanglijst
Bestelbedrag boven € 175, GRATIS BEZORGING

In bloei: een interview met Georgie Newbery

David Nieper
Achter de schermen
Georgie Newbery Georgie Newbery

Georgie Newberry is een bloemenkweekster, bloemiste en schrijfster, en leeft in Somerset. In 2010 is ze samen met haar man, Fabrizio Boccha, begonnen aan een eigen bedrijf “Common Farm Flowers” en in de loop van de laatste tien jaar is het uitgegroeid van siererwten te koop aanbieden in een kruiwagen tot een succesvol bloemen bedrijf dat boeketten bezorgd, workshops organiseert, abonnementen aanbiedt en zoveel meer.

Ons interview met Georgie is bezaaid met tips over planten en bloemen en is, liefst buiten in de zon, de perfecte lectuur…

Bloemenprints

Bent u altijd al bloemenkweekster geweest?

Nee – in feite was ik in de mode werkzaam! In mijn twintiger jaren heb ik in Parijs gewerkt voor American Vogue en John Galliano. Toen ben ik als schrijfster in Londen gaan wonen en in 2003 ben ik naar het graafschap Somerset verhuisd, nadat ik Fabrizio op een wandeling in Stourhead had ontmoet. Mijn moeder was altijd een fantastische tuinierster maar ik had zelf tot dan toe nog nooit een eigen tuin gehad.

U begon in de modebranche – hoe keerde u zich naar de bloemisterij?

Op ‘n dag kreeg ik van een buur een prachtig bos bloemen, en dat gaf me een ingeving. Ik dacht bij mezelf, als ik meer bloemen kon kweken en ik zelf boeketten kon maken en bezorgen terwijl ik thuis kon blijven en voor mijn twee kinderen zorgen, dat een ideale oplossing zou zijn. Toendertijd verkocht ik in de voortuin, uit een kruiwagen, bosjes siererwten.

Al uw bloemen worden of op eigen land gekweekt of zijn elders afkomstig uit de UK. Waarom zijn Britse bloemen het beste, denkt u?

We genieten van een mild klimaat waarin bloemen goed gedijen. Als we hier kwaliteitsbloemen kunnen kweken volgens biologisch verantwoorde methoden en van mooie tuinen kunnen genieten, waarom zou je bloemen uit Venezuela laten overvliegen, waarbij de vliegtuigen vaak leeg terugkeren naar Zuid- Amerika. Bloemen kweken in de UK is duurzaam en beter voor het milieu en dat ze seizoensgebonden zijn maakt ze nog aantrekkelijker.

U bent voorstander van duurzame en biologische methoden. Hoe gaat dat in z’n werk met bloemen kweken?

Fabizio’s ethos is: zorg je goed voor insecten dan zorgt de verdere voedsel- keten voor zichzelf. Daarom is maar de helft van de landbouwgrond hier op onze Common Farm boerderij gewijd aan snijbloemen.

De perken voor vollegrond bloemen liggen verspreid tussen de wilde bloemenweides, bebossing en boomgaarden. Paden worden kriskras door het lange gras gemaaid als corridors voor de dieren, om zich sneller van het ene gebied naar het andere te verplaatsen. Ook zijn er een aantal vijvers waar amfibieën goed gedijen en liggen her en der verspreid, stapels tuinafval waar egels, padden en grasslangen beschutting vinden. Onze buren zijn waarschijnlijk niet zo dol op de wilde brandnetels en distels maar kijken graag naar de grote groepen puttertjes en de vele soorten vlinders die hierop afkomen

Extrazachte jersey top
Gebloemde stretch lange broek

Wat doet u, naast natuurlijk tuinieren, om uw impact op het milieu te verminderen?

Wij gebruiken biologische potgrond zonder turf en ik heb een hekel aan plastic plant labels. Ik label nooit meer planten en geloof dat wat ik ook zaai, het wel groeien zal. Ik kan goed kiemplantjes van onkruid onderscheiden, dat helpt natuurlijk wel!

Ik gebruik ook nooit steekschuim in mijn bloemstukken. Wij houden ecologische bloemen workshops voor belangstellenden in duurzame bloemisterij.

Hoe blijven schadelijke insecten en dieren onder controle terwijl u biologisch tuiniert?

Als je biologisch tuiniert is de aanwezigheid van slakken en andere schadelijk gedierte niet zo’n ramp. Je moet geduld uitoefenen en uiteindelijk wordt je rijkelijk beloond. In de lente bijvoorbeeld houd ik mijn hart vast als de bladluis zich verspreidt en als dan ongeveer twee weken later duizenden lieveheersbeestjes alle bladluis opeten, slaak ik een zucht van opluchting.

Gebruik nooit gifpellets voor slakkenbestrijding. Sommige mensen zweren bij havervlokken, maar ik wil geen ratten aanlokken. Fijn gemaakte eierschalen zijn een goede bodemverbeteraar, maar voor de bestrijding van slakken ben ik er niet van overtuigd. Gemalen koffierestanten maken de grond zuurder. Uiteindelijk is organisch tuinieren het antwoord want er zijn genoeg roofdieren aanwezig die het slakken bestand in toom houden – ik ga soms zelf op jacht in de schemering, met de snoeischaar in de hand.

Elegante jersey japon

Bloemen van zaadjes kweken is niet gemakkelijk. Wat is uw advies voor de onervaren tuinierster?

Bloemen van zaad kweken is helemaal niet moeilijk. Gebuik vers kwaliteitszaad, compost zonder turf en zaai vooral niet te veel of te vroeg. Probeer om te beginnen cosmos, salie, groot akkerscherm, goudscherm en siererwten. Met vers zaad is er 95% kans op ontkieming dus zaai alleen wat nodig is voor uw tuin, in een kiemlade die van onderen wordt bewaterd zodat de zaadjes niet worden weggespoeld.

Hoe verloopt een normale lente of zomerdag op Common Farm?

‘s Zomers ben ik om 5 uur vroeg uit de veren. Met een van tevoren gemaakte lijst loop ik met mijn rolwagentje door de tuin en snij wat ik voor de bloemisterij die dag nodig heb ( onder het waakzaam oog van Tea Cake, mijn border terrier). Per uur kan ik zo’n 400 stelen plukken, dus ben ik rond 10 uur meestal klaar. Dan ontbijt ik en doe wat administratie. Na de lunch stel ik boeketten samen, die door de koerier rond 16.30 uur worden opgehaald – en de volgende dag bij de klanten thuis worden bezorgd. Als ik in m’n eentje bezig ben, heb ik altijd de radio aanstaan: ‘s morgens tot de lunch BBC Radio3, Radio4 voor het nieuws en ‘s middags Classic FM.

Op dagen dat ik workshops geef, snijd ik de avond tevoren de bloemen af en sta ik vroeg op om boeketten te maken zodat om 10 uur alles klaar is voor de deelnemers. De workshops vinden in onze prachtige studio plaats, een omgebouwde schuur en deelnemers willen altijd graag in de tuin rond wandelen om te zien wat er groeit en bloeit of om zelf bloemen te plukken.

Favoriete jersey top
Zachte jersey top

Voor wie een kleine tuin heeft, kunt u planten voor potten of bakken aanbevelen?

Je kunt snijbloemen in bakken kweken, maar ze hebben meer water en voeding nodig en idere keer dat je water geeft worden voedingsstoffen weggespoeld. Ik kweek vulsels voor mijn boeketten in potten in de achtertuin: rozemarijn, lavendel, geurende pelargoniums en salie. Ze doen het goed in potten en zijn een goede aanvulling op snijbloemen.

Tuinieren gaat met vallen en opstaan. Wat heeft u geleerd van uw misslagen?

Ik geloof in geluk bij een ongeluk. Toen we net begonnen hadden we veel last van slakken en ik had net een rij jonge korenbloem plantjes gepoot die op dezelfde avond door de slakken tot de grond toe zijn opgegeten. In paniek zaaide ik de rest van de zaadjes direct in de grond en kreeg een fantastische oogst korenbloemen in dezelfde tijd als met de kiemplantjes mogelijk was geweest. Sindsdien zaai ik korenbloemen direct in de koude grond.

Opvallende jersey top

Bent u van mening dat tuinieren goed voor ons welzijn is? Zo ja, hoe en waarom?

Oh jawel, zeker voor je geestelijke gezondheid; je wordt gedwongen om rustig aan te doen, je toe te leggen op je taak en de natuur haar beloop te laten nemen. Een zaadje planten is vertrouwen in de toekomst, ongeacht wat er in het nieuws gebeurt. Het is ook min of meer bewezen dat het werken met de grond de afgifte van de geluksstof serotonine in de hersenen bevordert en daar voel je je beter van. Lichaamsbeoefening in de buitenlucht, hoe mild ook, scherpt je zintuigen en maakt dat je het dagelijkse leven beter aankan. Voor mij is de tijd die ik in de tuin doorbreng, tijd om na te denken. Ik verlies mezelf in de terugkerende handelingen van het bloemenkweken en na een aantal uren buiten, stap ik opgekikkerd het huis weer binnen.

Een aspect van uw werk is het bloemen kweken, een ander is aspect is het bloemen schikken. Wat zijn uw top tips voor het afsnijden en het schikken van bloemen?

Het belangijkste is om de bloemstengel direct in water te zetten, en het onderste groen weg te halen om wegrotten tegen te gaan. Zorg dat de vaas schoon is en ververs iedere dag het water en snijdt een stukje af zodat de cellulose cellen water blijven opnemen. Pluk snijbloemen niet als ze helemaal ontloken zijn want dan blijven ze niet lang goed. Voor een mooi boeket is de verhouding één derde showstopper, één derde vulling en één derde bladvulling. Onze workshops geven nog meer ideeën en zijn echt de moeite waard.

Veelzijdige crêpe japon
Zachte jersey kimono

Wat is uw lievelingsboeket, mocht u het vrij voor het kiezen hebben?

Ik houd van kleur en roestbruin gebladerte dus kies ik voor felroze dahlias en roestbruine rudbekias met een vleug blauw – dat zou moeten vloeken denk je, maar het ziet er juist fantastisch uit! Ik ben ook dol op geur dus breng ik geurende siererwten met ‘n zacht blauw randje in de mix.

Als u maar drie bloemen uit mocht kiezen, welke zou u kiezen en waarom?

Siererwten en rozen voor de geur en dahlias. Dahlias zijn mijn lievelingsbloem. Ze zijn de harde werkers in de tuin, zijn het meest productief en zien er glorieus uit – de can-can dansers uit de snijbloementuin.

Als laatste, wat is uw top tip voor het succesvol kweken van mooie bloemen?

Kijk eerst naar de bodem voor rijk bloeiende bloemen. De aarde voeden en bedekken met mulch zorgt voor een gezonde levende bodem. U wordt duizendvoudig beloond met bloemen waarvan u de hele zomer van geniet.

Is uw belangstelling voor bloemen en bloemenzaken aangewakkerd, neem dan een kijkje bij onze bloemenprint collectie – geschikt voor elke zomerse dag.

VOOR U AANBEVOLEN

Verzending naar Nederland en wereldwijd

Verzend- en portokosten vanaf € 6,50 voor een verzekerde levering

Verder lezen

Gratis retourneren

Ieder item wordt kostenloos snel en probleemloos geretourneerd of omgeruild.

Lees meer

Catalogus aanvragen

Op verzoek sturen wij u kostenloos catalogussen met onze nieuwste collecties.

Lees meer

Satisfaction Guaranteed

Everything you buy is fully covered by our 100% No Quibble, Satisfaction Guarantee

Find Out More
Newsletter popup

Zeg ‘Ja’ tegen goede dingen

Wees er als eerste bij voor speciale aanbiedingen en exclusieve wetenswaardigheden

Meldt u aan en als bedankje ontvangt u 10% korting bij uw eerstvolgende bestelling

U kunt zich te allen tijde uitschrijven. Wij hechten veel waarde aan privacy. Lees onze privacyverklaring

NEE DANK U, VERDER WINKELEN
DANK U!

DANK U!

Er zijn nog meer goede dingen voor u in aantocht

Menu
Zoeken
Verlanglijst
Zoeken